De donkere huid vraagt om een andere benadering bij behandelingen dan de blanke huid. Behalve het verschil in huidskleur (door de pigmentcellen), is de huid over het algemeen dikker, heeft meer zweetklieren en grotere talgklieren. De huid hoeft hierdoor overigens niet “vet” te zijn in tegenstelling tot een blanke huid met deze kenmerken. Laat je dus tijdens de behandeling goed adviseren. Verkeerd productadvies kan namelijk leiden tot verstoppingen van de huid.

De donkere huid heeft een sterke neiging om te reageren op irritatie, beschadiging (littekens en hyperpigmentatie) en ontsteking. Doordat een donkere huid meer pigment bevat en de hoornlaag compacter is dan een lichte huid, is iemand met een donker huidtype beter bestand tegen de zon. Hierdoor kan UV-straling minder snel doordringen tot de diepere huidlagen. Ook voor de donkere huid blijft zonbescherming nodig.

Voordeel van een donkere huid is dat deze steviger is en daardoor minder snel lijntjes, rimpels heeft en dus minder snel veroudert. Ook is de huid vaak dikker en bevat deze meer bindweefsel.

De behandelingen zijn vooral gericht op hydratatie, talgvermindering, verdunning van de hoornlaag en gebruik van de juiste cosmetische producten. Daarnaast adviseer ik mensen met een getinte of donkere huid om altijd Vitamine D bij te suppleren. Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) zelfstandig Vitamine D aan dan een lichte huid. De melanine (pigment) in de huid functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand, maar beperkt de snelheid waarmee vitamine D kan worden gemaakt. In een land met weinig zon, of met veel kou waardoor men veel kleding draagt, kun je daardoor sneller een gebrek aan Vitamine D hebben.